Meet the Crew - Nico!

Geschreven door Quincy


‘Meet the Crew’ is een reeks waarin we de professionals van XLIGN introduceren, waarbij we hun ervaringen en geleerde lessen in de wereld van SHEQ onthullen. In onze eerste editie van 'Meet the Crew' hebben we het genoegen om vandaag een fascinerend gesprek te delen met Nico, een ervaren veiligheidskundige met een rijke achtergrond in de SHEQ-industrie. Laten we direct duiken in Nico's intrigerende reis, zijn benadering van veiligheid, en de lessen die hij in zijn loopbaan heeft geleerd.

Hoe raakte je geïnteresseerd in het veld van veiligheid?

"Het is een lang verhaal, maar ik zal het proberen samen te vatten," begint hij. "Ik ben begonnen in de chemie bij DuPont, waar ik werkte als procesoperator in één van de business units. DuPont heeft jarenlang de toppositie ingenomen op het gebied van veiligheid; de regels waren extreem strikt. Dit werd opgemerkt door alle bezoekers en contractors die daar werkzaamheden uitvoerden. Zo streng zelfs, dat je verplicht was om één hand aan de leuning te houden wanneer je de trap opliep, bijvoorbeeld. De SOPs - Standard Operation Procedures, waarin de vereiste stappen voor bepaalde handelingen of werkzaamheden werden beschreven, wekten mijn interesse. Ik begon me af te vragen wat de geschiedenis achter deze sterke focus op veiligheid was. Ik kwam erachter dat DuPont oorspronkelijk een kruitfabriek was, die hoogst vlambaar en explosief kruit voor wapens produceerde. Je kunt je voorstellen dat de kleinste fout daar tot een catastrofe kan leiden. Dat is de filosofie die DuPont sinds het begin heeft gehanteerd. Ik ging toen onderzoeken of veiligheid iets voor mij was. Ik vond het leuk om met mensen te werken, buiten de processen van computers om. Ik maakte deel uit van een 'management of change' team (MoC) en dat beviel me zo goed dat ik definitief voor veiligheid heb gekozen."

Wat zijn enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee je als veiligheidskundige te maken hebt gehad?

"De grootste uitdaging is het hebben van een visie. Je moet in je visie en je kracht geloven. Als je daar niet achter staat, dan kun je er snel vanaf getrokken worden als je niet sterk genoeg bent. Daarnaast heb je sterke sociale vaardigheden nodig, verbale overredingskracht en tactisch zijn. Dat zijn enkele van de uitdagingen waar je als veiligheidskundige al vroeg mee te maken krijgt." Hij legt uit hoe hij deze uitdagingen heeft aangepakt: "Ik heb mijn sociale en verbale vaardigheden, mijn overredingskracht, ontwikkeld. Ik heb gewerkt aan het overtuigen van de organisatie om op de lange termijn te denken. Ik denk altijd een beetje verder dan waar mensen stoppen. Lange termijn denken en strategie houdt in principe in dat je de beste wilt zijn, want het is een zeer competitieve wereld tegenwoordig om mee te concurreren. Vooral geloven in je visie, de kracht dat je dingen kunt doen, overredingskracht, en de organisatie proberen te overtuigen van lange termijn denken en het ondersteunen van de strategie op de lange termijn. Kortom, competitief denken in een concurrerende wereld. Dat is de manier waarop ik het aanpak, heb aangepakt, en nog steeds doe."

Kun je ons vertellen over een project waar je trots op bent als veiligheidskundige?

"Ik ben bijzonder trots op mijn werk aan het Yanbu-Sinopec Refinery Project," vertelt hij. "Ik was daar actief als Internationaal HSE Manager, verbonden aan één van de grote spelers, Técnicas Reunidas, een Spaans ingenieursbureau. Ze hadden contact met me opgenomen in Nederland nadat ik een project had gedaan voor Essent voor een CCGT (Combined Cycle Gas Turbine). Het management zei toen 'Nico, we zien wel wat in je, zou je voor ons naar een groot project in Saudi-Arabië willen gaan'. We hebben erover gepraat en het aanbod was zo goed dat ik er eigenlijk geen nee tegen kon zeggen." Hij gaat verder: "Daar heb ik ervaring opgedaan met de grootste spelers in de petrochemie. Aramco was de klant, en dat is in principe in één van de grootste olie-exporterende en -producerende landen ter wereld, Saudi-Arabië. Ik leidde daar een EPC - Engineering Procurement Construction site van 7.000 man en in totaal waren er 40.000 mensen aanwezig op het project, verdeeld over 9 EPC's. Ik werkte op EPC3." Hij legt uit waarom hij trots is op dit project: "Ik werd daarheen gestuurd als adviseur om een Amerikaanse manager te ondersteunen. Na een ongeval waarbij iemand zijn arm verloor, besloot het management van Aramco om contact op te nemen met de hoofdaannemer waarvoor ik werkte. Toen de hoofdaannemer vroeg wat we nu zouden doen, zei Aramco dat ze mij wilden hebben als HSE Manager. Ik moest de reorganisatie leiden en werd aangesteld als HSE Manager. Ik heb het project twee jaar lang gediend tot de overdrachtsfase. Ik had 0 recordables en tijdens dat project heb ik verschillende beloningen en prijzen ontvangen."

Welke specifieke expertise breng je mee als veiligheidskundige?

"Naast de sociale en verbale vaardigheden die ik denk dat ik meebreng, ben ik zeer kritisch. Zowel zelfkritisch als proactief kritisch naar iedereen in mijn omgeving," vertelt hij. "Ik stel prioriteiten en weet hoe ik deze moet stellen. Je kunt hier niet omheen en het is iets dat je moet leren. Ook het nemen van initiatief en de capaciteit om te improviseren zijn erg belangrijk; in deze wereld moet je vaak improviseren. Je moet assertief kunnen zijn en leiding kunnen nemen." Hij voegt eraan toe: "Ik spreek meerdere talen, wat handig is vanwege het reizen dat ik doe: Engels, Duits, Spaans, Portugees, Nederlands en een beetje Frans. Ik probeer altijd proactief en intercommunicatief te zijn, wat ik heel belangrijk vind. Met intercommunicatief bedoel ik dat je een liaison bent tussen het management en de werkvloer. Je moet in staat zijn om de taal van het management te vertalen naar de taal van de werkvloer. Je moet moeilijk Nederlands kunnen vertalen naar normaal woordgebruik."

Hoe benader je het creëren van een veiligheidscultuur binnen organisaties?

"Dit is een heel interessante vraag," begint hij. "Ik benader het creëren van een veiligheidscultuur door eerst naar de statistieken en de jaarverslagen van de laatste drie jaar te vragen. Daar kan ik veel uit afleiden, zoals ongevallenstatistieken. Ik bestudeer de rapporten van de kritieke ongevallen om de oorzaken te begrijpen. Ik vraag ook naar de positie op de veiligheidsladder en of er een 'Behaviour Based System' (BBS) is. Ik analyseer al deze informatie om de tools te identificeren of aan te passen die nodig zijn om een veiligheidscultuur op te zetten, te onderhouden of zelfs te verbeteren. Ik kijk ook naar hoe ver BBS is doorgedrongen bij de werknemers en ik gebruik tools zoals Leading en Lagging indicators. Het is zeer bedrijfsspecifiek, dus ik vraag altijd eerst om bedrijfsspecifieke informatie en jaarverslagen waaruit ik veel kan afleiden. Daarna stel ik meer vragen indien nodig!"

Wat zijn je professionele doelen als veiligheidskundige?

"Mijn doelen als veiligheidskundige zijn continu," zegt hij. "Mijn hoofddoel is het bewustzijn over veiligheid keer op keer vergroten. En dat is een eindeloze taak, geloof me!

Wat vind je het leukste aspect aan je werk en waarom?

"Het leukste aspect van mijn werk," zegt hij, "is dat het nooit saai is. 'Never a dull day', zoals ik altijd zeg. In mijn vakgebied zijn er elke dag nieuwe uitdagingen, geen moment is saai. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik met mensen werk. Ik ben een mensenmanager, geen proceduremanager."

Wat heb je al jaren willen doen, maar is nog niet gebeurd?

"Eén ding dat ik al jaren wil doen, maar nog niet is gebeurd, is teruggaan naar mijn geboorteland, Indonesië," onthult hij. "Mijn broers en familieleden zijn er allemaal geweest, maar door tijd en omstandigheden ben ik er nog niet geweest. Ik zou er graag op vakantie willen gaan. Ik ben wel erg gewend geraakt aan de welvaartsmaatschappij, ik houd van een warme douche! Dus ik zou daar niet zo snel gaan wonen." Hij lacht, "Maar ik zou zeker bepaalde delen willen bezoeken, en natuurlijk mijn geboorteplaats. Het huis waar ik geboren ben, staat er nog steeds. Ik kom uit Oost-Java en ik ben geboren in Djatiroto, daar heb ik mijn eerste stappen op aarde gezet. Ik heb het nog niet gepland, maar mijn oom gaat dit jaar en hij vraagt me elk jaar of ik meega, dus het kan elk moment gebeuren."

 

Het gesprek met Nico biedt een boeiend inzicht in de complexiteiten en uitdagingen van de rol veiligheidskundige. Zijn passie voor het vak en toewijding aan het verbeteren van de veiligheidscultuur binnen organisaties is inspirerend. We zijn dankbaar voor Nico's tijd en openheid in het delen van zijn ervaringen en expertise, en kijken uit naar het volgende interview in onze 'Meet the Crew'-editie. Ben je net zo enthousiast geworden als wij? Goed nieuws! We zijn op zoek naar professionals om ons team te versterken. Dus, klaar om het avontuur aan te gaan en deel uit te maken van ons team? Check dan onze openstaande vacatures.