Veiligheid Voorop: het Datacenterproject in Noord-Nederland

Interviewee Erik

Ieder kwartaal nodigen we veiligheidskundigen uit om hun projecten met ons te delen – de aard van het project, waarom het zo fascinerend is en andere relevante aspecten. Voor deze periode hebben we Erik benaderd om zijn ervaringen en inzichten met betrekking tot een recent datacenterproject met ons te delen. Erik is een ervaren veiligheidskundige die via SHEQ Group XL werkzaam is. Dit artikel biedt een kijkje in het datacenterproject en belicht de rol van veiligheid in grootschalige infrastructuurprojecten. Erik’s ervaringen en inzichten benadrukken het belang van een gedegen veiligheidsbeleid en de samenwerking in internationale projecten.


Een veiligheidsuitdaging

Het datacenterproject in Noord-Nederland is een indrukwekkende onderneming. De opdrachtgever bouwt meerdere datacenters in de regio. Sinds 2014 heeft de opdrachtgever meer dan 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland. Momenteel zijn er vier datacenter locaties in Nederland, waarvan drie in de provincie Groningen. Het uiteindelijke doel is om van Noord-Groningen een centrale datahub voor Europa te maken. Deze datacenters verzamelen, beheren en verwerken alle data, zodat deze binnen de wettelijke kaders gebruikt kan worden. Dit project biedt niet alleen werkgelegenheid, maar ook technologische vooruitgang.

Deze opdracht toont de kracht van integrale projectondersteuning binnen SHEQ Group XL, waarbij ArboXL fungeert als adviseur en XLIGN zorgt voor de detachering van SHEQ-professionals. De opdracht kwam tot stand toen de opdrachtgever op zoek was naar een Veiligheids- en Gezondheidscoördinator uitvoeringsfase en deze vraag bij XLIGN neerlegde. XLIGN vond de geschikte kandidaat en stelde deze aan via ArboXL.

Erik’s rol in het project

Erik heeft een uitgebreide achtergrond als veiligheidskundige. “Ik ben begonnen in de SHEQ wereld in 2008 bij Smit International,” vertelt Erik. “Sindsdien heb ik gewerkt bij verschillende bedrijven zoals Boskalis en heb ik projecten over de hele wereld begeleid.” Erik heeft ook als HSSE-manager gewerkt op grote internationale projecten, zoals bij Schiphol, en als interim HSE-manager voor Ocean Cleanup in Rotterdam. “Elke keer weer is het een mooie uitdaging, ik hou ervan om ervoor te zorgen dat alles op het gebied van veiligheid en gezondheid op rolletjes loopt,” voegt hij toe.

Momenteel heeft Erik een belangrijke rol binnen dit project als Veiligheids- en Gezondheidscoördinator Uitvoering, een rol die wettelijk verplicht is bij infrastructurele bouwprojecten in Nederland. Tijdens het interview legt hij uit: “Mijn rol is om erop toe te zien dat de wetgeving en projecteisen worden nageleefd. Ik werk twee dagen per week aan dit project, waarbij ik verantwoordelijk ben voor de veiligheid en gezondheid op twee bouwplaatsen. Mijn focus is om te kijken, wat zegt de wet, wat zeggen de plannen en voldoen we daaraan als project."

Erik ondersteunt het projectteam ook door regelmatig audits en inspecties uit te voeren op diverse veiligheidsaspecten, zoals hijsen en liften, besloten ruimtes en andere kritieke onderwerpen. “Dagelijkse start-up meetings houden iedereen op de hoogte van de geplande werkzaamheden en mogelijke risico’s,” legt hij uit. “We zorgen ervoor dat werkterreinen duidelijk afgebakend zijn en looppaden veilig afgeschermd om de scheiding tussen machines en voetgangers te waarborgen. Het beleid voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM) is van een zeer hoog niveau en je ziet werkelijk iedereen zich eraan houden. Naast de standaard veiligheidshelm met vierpunts kinband, reflecterende kleding met lange mouwen en S3-veiligheidsschoenen met enkelbescherming, zijn ook de veiligheidsbril en de juiste handbescherming verplicht. Daarnaast zijn er aanvullende PBM's nodig voor specifieke werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld lassen en werken op hoogte.

De resultaten van zijn inspectierondes worden gedocumenteerd en besproken met de senior management, project HSE-manager en projectdirecteur om ervoor te zorgen dat eventuele verbeterpunten snel worden aangepakt. “Het is een continu proces van controleren en waar nodig aanpassen,” zegt Erik met een glimlach.

Erik voelt zich gewaardeerd in zijn rol en merkt dat zijn werk een positief effect heeft op de veiligheidscultuur binnen het project. Hij heeft regelmatig gesprekken met project mensen en leiders, maar uiteraard ook met de HSE-leads van de onderaannemers die vaak vragen hebben over veiligheidskwesties. “Het is fijn om te zien dat het niveau hoog is van alle betrokken partijen en mijn adviezen serieus worden genomen. Er wordt actief samengewerkt om het niveau te handhaven of zelfs te verhogen,” vertelt Erik. Hoewel hij pas enkele maanden actief is binnen het project, heeft hij nog geen grote uitdagingen ondervonden. “De teams nemen de veiligheidsmaatregelen serieus en zijn altijd bereid om eventuele uitdagingen snel op te lossen. Het feit dat iedereen zo betrokken is bij veiligheid, stelt mij in staat om me beter op de details te focussen en zo een nog hoger veiligheidsbesef bij alle deelnemende partijen te ontwikkelen. Dit doe ik zeker niet alleen maar samen met het uitvoerende HSE-team van mijn klant,” voegt Erik toe.


Met het delen van de ervaringen van Erik sluiten we een mooi kwartaal af. Zijn verhaal benadrukt het belang van een voortdurende focus op veiligheid, ongeacht de omvang van het project. We waarderen Erik zijn inzichten en inzet voor een veilige werkomgeving. Laten we deze lessen meenemen naar onze toekomstige projecten en blijven streven naar een werkomgeving waar veiligheid voorop staat.

Wil jij ook voor één van onze leuke opdrachtgevers werken? Bekijk dan onze vacatures via https://www.xlign.eu/vacatures